Co ubierają osoby, pracujące w gastronomii?

W restauracji, barze czy pubie, pracowników obowiązuje pewien standard ubioru. Elegancki strój ma przecież świadczyć o prestiżu firmy i wywoływać u klienta wrażenie, że trafił na profesjonalny personel. Z tego powodu w każdym miejscu tego typu ustala się pewne zasady, by uzyskać właściwy wizerunek, a jednocześnie zadbać o bezpieczeństwo i higienę pracy. Kucharz musi za każdym razem zakładać dwuczęściowy, zwykle biały strój oraz fartuch. Na którymś z elementów garderoby często znajduje się też logo danej firmy.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Ubiór ten nie powinien w żaden sposób ograniczać pracownikowi ruchów i dobrze, by był dostosowany do temperatury, panującej na ogół w pomieszczeniu. Zazwyczaj wymaga się, żeby osoby, pracujące w gastronomii nosiły specjalne czapki lub chusty na włosy. Prócz takiego stroju konieczna jest też odzież ochronna, umożliwiająca dokonywanie mniej bezpiecznych czynności kuchennych. Z kolei kelnerzy s ą najczęściej zobowiązani do noszenia szykownego uniformu, narzuconego z góry przez pracodawcę. Ich strój musi być zawsze idealnie wyprasowany i nieskazitelnie czysty.
Przeczytaj również: Jak dbać o system ogrzewania podłogowego elektrycznego?
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?